A család fontosságát, és több generációjának szoros összefonódását jelképezi az a régi ruhadarab vagy ékszer, amelyet a menyasszony magán visel az esküvő alatt.

Általában a „valami kék”, egy harisnyakötő vagy cipellő képében szokott megjelenni a nagy napon, a hit és a hűség képviseletében.

Végül, de nem utolsó sorban, jöjjön a kölcsön darab, amit a babona szerint, a menyegző után vissza kell adni a tulajdonosának. Ez a tárgy lehet egy hajtű vagy egy pár fülbevaló is, ami a család és a barátok folyamatos támogatását és jelenlétét hivatott megtestesíteni.

Szintén zászlóshajónk számít az esküvői hagyományok között, a fehér menyasszonyi ruha, amely az ártatlanságot és tisztaságot szimbolizálja. Az arák ruhájához kotődik még egy fontos babona, miszerint a férj csak az esküvőn pillanthatja meg ebben az öltözékben a párját. Ellenkező esetben óriási balszerencse fogja kísérni a házasságukat.

Mindenképpen szót kell ejtenünk a küszöbön való átemelésről is, ami a mai napig kedvelt mozzanata az esüvő utáni hazaérkezésnek. Ilyenkor, a férj karjaiban tartva emeli át feleségét a szobájuk vagy lakásuk küszöbén. A hiedelmek szerint ez azért nagyon fontos, mert ha a leány lába nem érinti a földet, akkor ez megtéveszti az ártó szellemeket, akik lesben állva várják, hogy megátkozzák az ifjú szerelmeseket. Így azt hiszik, hogy csak egy ember lépett be a helyiségbe, ezért nem tudnak kit szétválasztani és elmennek.

Ha szeretnétek még több babona hátteréről olvasni, akkor a következő héten is látogassátok meg a weboldalunkat, a cikk folytatása várni fog titeket!

Share This